450 houses, vienna, austria

To cepezed they are atypical, but from an Austrian viewpoint these apartments represent innovative council housing for the area between the Laaer-Berg-Strasse, the Ursulbrunnengasse and the Collmanngasse in Vienna. The assignment was obtained via a closed architectural competition in which the submissions were primarily assessed according to the quality of the plan, efficiency, liveability and sustainability. Low energy and maintenance costs were also important points of concern. The apartments, numbering slightly more than 450, have an average size of 80 m2 and offer different variants divided across three types of apartment blocks made of concrete. The floor plans are exceptional according to Viennese standards as they provide a choice of opportunities to vary the layout. The living rooms are larger than those in traditional council housing in the Austrian capital, while the more expansive glass surfaces in the façades also allow more light into the apartments. cepezed also drew up the urban plan for the area. Various blocks have been elevated in order to enhance the impression that parts of the surrounding terrain are linked together, thus allocating the whole a more open allure. A friendly layout with differences in height, water features, small bridges, strips of natural green and footpaths give the area a high sojourn quality with an agreeable spatial experience. The boundary is accentuated on the ongoing Laaer-Berg-Strasse so that a strong architectural motif has been created. The blocks along this thoroughfare are furnished with special baffle plates. A subterranean car park, designed by cepezed and integrated in the landscape, is illuminated and ventilated naturally, and is connected to the apartment blocks via promenades.
vienna / austria

client
vienna