previous page
nederlands search route & contact
next page

jinso pavilion

When other buildings, including the Heineken Music Hall and the Pathé multi-screen cinema, appeared on the Arena Boulevard in Amsterdam beside the existing metropolitan buildings, the city council was able to interest the owner of the modest Jinso catering pavilion in scaling up his operation by means of a high-quality expansion. The Asian food entrepreneur asked cepezed to devise an extension to the original pavilion, which the bureau had designed some 10 years earlier. The initial building consisted of an elongated two-storey volume measuring eight by twenty metres. The new building consists of a transparent glass oval structure measuring 30 by 43 metres and more than 12 metres high, which is built around the original pavilion and brings about an incredible feeling of space. On the ground floor, the main volume has been narrowed by two metres. The upper floor consists of a gallery more than four metres wide. The renewed Jinso pavilion contains fully climate-controlled bar and restaurant functions. The most striking aspects are the façade and the roof. The façade consists of cold-bent insulating glass, bent and installed on-site using special suckers. On the ground floor, three-quarters of the building skin can be opened by means of a facetted folding wall where each individual part has another radian. Three stability braces have been included in the surface of the façade, two of them at the ends of the oval. These positions have also been used for the organization of the stairs. The roof is more than 2.5 metres high and consists of eight large air cushions mounted on a finely detailed steel construction of facetted delta beams. The cushions each have four EFTE layers with three air chambers per cushion. The EFTE is imprinted with a pattern by means of which the incidence of sun and light can be regulated by altering the air pressure in the inner chamber. The air inlets for the cushions are integrated into the structure. The paving on the boulevard continues on inside the pavilion. Because large flower boxes were added at the same time the floor was cast, the bamboo plants form a natural addition to the pavilion.

amsterdam / the netherlands

client
sojin holding

previous page
next page