previous page
nederlands search route & contact
next page

research building vrije universiteit amsterdam

New construction design for a 27.000m² beta medical research building for the Vrije Universiteit (VU) of Amsterdam. cepezed realizes the new VU building together with the engineering firms Pieters Bouwtechniek, DWA and DGMR, respectively responsible for the stability, MEP design and building physics. AT Osborne is involved as a cost consultant.

The structure for research and education in the field of Health & Life Sciences will be part of the VU Campus Zuidas and will be situated on the School Werk Tuinen location next to the De Boelelaan. This location lies right between the existing O|2 lab building, the ACTA-building, office block The Edge and the Buitenveldert sports club. The development is an important step in the renewal of the university’s beta housing and research infrastructure.

Programmatically, the new research building will house a wide range of functions and facilities, such as variegated types of lecture rooms, spaces for self-study, work and office spaces, as well as a wide range of labfacilities of different types and classes, such as training labs, ML-I & ML-II labs, rooms for electron microscopy and rooms with laser facilities. There will also be facilities for cooperation with third parties. Moreover, the building will hold campus services such as catering, meeting spaces and a technology service center.     

With respect to sustainability, goal is a BREEAM-Excellent certified, livable, low-energy and life cycle proof edifice. Measures to attain this have therefore been part of the design process from the very beginning. At the moment, the design is in the phase of technical engineering. The construction is expected to start at the end of 2019 and commissioning is planned for 2021.  

amsterdam

client
vu

previous page
next page