previous page
nederlands search route & contact
next page

silos zeeburgereiland

The three striking water treatment silos on Zeeburgereiland in Amsterdam were put out of action in 2006. The sturdy concrete cylindrical structures are located in the middle of the Sportheldenbuurt, a neighbourhood that is currently on the rise and where over 2,500 homes have been built. In the spring of 2017, the Municipality of Amsterdam published a competition for the redevelopment of the silos. The ambition is that a mixed program will be realized in the silos with 'a creative mix of special functions, including cultural, social, recreational, sporting or educational nature'. After the pre-selection, the consortium of Lingotto, OneFarm and cepezed produced a plan for a circular and future-proof redevelopment that anchors the silos in the new residential area. The core of the plan is a vertical city garden. The concept is a response to the worldwide growing demand for good, healthy and sustainably produced food in the densified urban environment. The vertical farm, a technological development of OneFarm, is literally the stacking of vegetables and herbs. Vertical farming takes place in a closed, strictly conditioned environment. The closed volumes of the original silos provide the perfect conditions for this. Rooted in Sportheldenbuurt the spatial and programmatic concept of the silos evocate the roots, the core or trunk and the crown. In the plinth, the roots, there are functions such as work and retail spaces, meeting rooms and a coffee and lunch bar. The knowledge and information centre in the plinth of the middle silo gives an insight into the new world of vertical farming. The better part of the silos is used for production areas of the vertical farm. The crowning of the silos consists of three round building volumes that enhance the landmark function of the complex and offer unprecedented views of Amsterdam and the surrounding area. The raised ground level of the middle tower contains a wind-free terrace with trees and a small catering pavilion. The original, renovated aerial bridges give access to the restaurant, event space and health club in one tower or the Green Lab and Innovation Hub in the other tower. Visitors and employees use the originally monumental staircase or the attached new glass lift. The size and scale of the silos and the characteristic raw concrete remain visible. Ivy softens the façade and fits in with the green concept of the silos. The silos remain virtually unaffected also constructively; With a flexible plug-in system, structural adjustments are kept to a minimum. The three volumes on the silos are also structurally completely disengaged, prefab and adaptable. The floors and façade constructions are completely made of timber. The sedum roofs of the outer superstructure volumes are equipped with PV panels, as well as the transition rings between the silos and crowns. These and more sustainability measures result in a CO2-neutral design with a BREEAM Excellent score and a low epc of 0.15 and thus contribute strongly to the circular ambitions of the Municipality of Amsterdam. The ground level around the silos is included in the development. The green square makes a connection between the existing Zeeburger garden, a neighbourhood garden that is widely supported on Zeeburgereiland. The square allows the plinth functions of the silos to come into their own and offers space to approach the building and walk around it.

amsterdam

client
lingotte

previous page
next page