previous page
nederlands search route & contact
next page

bus station tilburg

New bus station in Tilburg, directly adjoining the train station that cepezed renovated over the last years. The design is fully tailored to the comfort of the travellers and to a clear and pleasant traffic flow. Moreover, it is an energy neutral project: it generates as much energy as it uses.

The basic setup consists of a series of very thin columns with an evenly minimalistic awning structure of steel and stretched ETFE-foil on top of them. The construction forms an elongated triangular circuit with the bus positions arranged around the outer side. The heart of the circuit is open and contains green plantation zones surrounded by a sitting edge for the travellers. On the wide end of the circuit, the centre additionally contains a pavilion. This houses a staff canteen for the bus drivers, a public transport service point and a commercial space that has to find its function yet. An elevated terrace adjoins this commercial space. 

The spacious awning all around fully covers the bus platforms and additionally part of the buses. Thus, travellers can always board and deboard sheltered and protected from rain. During the day, the awning filters the sunlight, while during the dark hours, it becomes one large and spacious lighting element that strongly adds to the travellers’ feeling of safety. 250 m2 of solar panels lie atop of the awning.  

A lot of attention was paid to an integral and elemental setup, materialization and detailing. For example, the thin columns also contain water drainage and electric cabling. The S.O.S.-button and intercom are also integrated into one of the columns. The folded sheet steel that functions as the central load-bearing stability beam also functions as a water gutter. The drainage holes in the load-bearing gutter are also used for fixation of the stretched ETFE-foil, while the digital information displays are invisibly fastened. The pavilion has a function in the overall stability of the awning. Also, movement sensors have been integrated into the steel edge of the awning every 14 meters. These respond to the presence of busses and people so that the lighting is sufficient in every situation while the use of energy is kept to a minimum.

tilburg / the netherlands

client
city of tilburg

previous page
next page