ns info point

Commissioned by NS - Dutch Railways - cepezed designed a new prefab travel information desk, the NS-information-point. These have replaced the old information booths in thirty NS stations in the Netherlands. Compared to the old booths the new information desk is more compact, robust and up to date in appearance, in compliance to the current corporate identity of NS.
The fully climatized piece of furniture holds a single desk with among other things a monitor, printer, folder display and cupboard space. It is a facility in which staff members can work both standing up and sitting down. Also, the booth is easily movable and thus suitable for outdoor use as well. Because the information point has to be visible, recognizable and accesible from all sides, it has a triangular design with rounded corners. The NS-information-point is as transparent as possible and provides shelter to the staff member. The prefab construction system has an austere and serene materialization largely of stainless steel and glass, with a refined detailing of the skin, which is partly covered with foil.  The hight of the plinth has been adjusted to efficient floor cleaning around the booth.
The visible parts of the steel construction are fully made of stainless steel due to sustainability aspects and the changing environmental conditions in the station area. The non-visible parts are made of galvanized steel; the steel quality accommodates the use in the station environment.
For the in- and external graphic elements, cepezed closely cooperated with the office of information designer Paul Mijksenaar, that is also responsible for the overall signposting in Dutch train stations. For example, corresponding with this posting, the upper rim consists of an illuminated blue border with white lettering in the NS Sign type. The work lighting has been integrated into the ceiling. When staffed, the ceiling functions as one large lighting surface and thus also contributes to the visibility of the NS service agent. When unmanned, the ceiling light is shut off and the information monitor directed outwards, so that travellers can read itinerary specifics themselves. In that situation, the information point is also closed off by means of a counterbalance-operated glass shutter that is fully integrated into the design and is operated from inside with an ingenious system.

the netherlands

client
nederlandse spoorwegen