haga hospital

Like many other hospitals in the Netherlands, the Haga Hospital in The Hague is going through a turbulent period, in which the organization, financing, systems and partnerships are changing rapidly. The developments also involve changed and changing spatial requirements, for which the organization has started a radical process of renewal-build. In a team with Cure+Care consultancy, engineering consultants Deerns and ABT, interior architect Fokkema & Partners and specialist in the field of Healing Environment, Studio DVO, cepezed worked together with Strukton Bouw, Strukton Worksphere and Hurks van der Linden on a design for expansion and partial renovation of the hospital. The new-build occupies more than 32,000 m2 and includes high-tech operating theatres, a children’s hospital, a birthing hotel, a Ronald McDonald house and a staff garage. For 24,000 m2 of existing building, a reorganization and well-considered integration with the new-build was devised. The basic approach to the new-build serves three principal aims: optimum efficiency, functionality and flexibility in everyday use; maximum spatial experience and incentive to linger; and ability to achieve fast construction that generates a minimum of nuisance. The design comprises a comb structure partly formed by an elongated volume parallel to the existing building and partly formed by five shorter wings at right angles to it.

To a large extent, the new-build provides accommodation for the new children’s hospital, which as a result acquires an easily recognizable and entirely individual character within the total complex of the renewed Haga Hospital. The new children’s hospital is mainly housed in the five short wings at right angles to the main building and the elongated volume with the operating theatres. The wings have a characteristic, horizontal segmented façade with an open, light and transparent presence, while the division of the programme over this relatively refined structure gives the children’s hospital an agreeable small scale that also contributes to a safe feeling for the young patients. The same small scale and refinement of the main structure contributes to a gentle and gradual transition from the surrounding area to the renewed Haga Hospital. The building part that forms the spine of the comb, between the new children’s hospital and the existing building, is where the operating theatres are housed. Between the spine and the teeth of the comb structure there is a transparent zone provided with atriums and voids, which both divides and connects the two building zones and also makes an important contribution to the incidence of daylight and the feeling of air and space in the building. An internal street between the new and existing buildings also fulfils an important function with regard to these aspects. The design achieved the highest score on the healing environment component and also received an extremely favourable assessment on elements such as the logistical organization, orientation within the building, the view and the incentive to linger.

the hague / the netherlands