Links klein
Nederlands Zoeken Mail
Rechts klein

international student house

The Delft University of Technology attracts many international students, who all need a place to live while they are studying in the city. Within the redevelopment of the TU North area Student housing corporation DUWO realized a new large housing complex which is a real home-from-home for students and guests from abroad. With 332 units, the International Student House (ISH) offers accommodation for some 350 international students.

The TU Campus North plan is a close cooperation between the Delft Technical University DUWO and the municipality. ISH also fulfils a substantial function with regard to the social coherence and urban scheming within the area directly adjoining the Schie river. Related to dimensioning, a lot of attention was paid to a strong connection with the surrounding monumental buildings; concerning the overall spatial set-up, the goal was a structure that closely links the complex to its direct vicinity. The new construction comprises two u-shaped blocks of partly five, partly six and partly ten storeys, the floor plans of which jointly constitute a rectangular composition.
The positioning of the new buildings lends the area a logical structure with a clear sequence of public spaces. Wide passages in the rectangular’s long sides constitute a logical connection between the different parts hereof: a square along the western Professor Schermerhornstraat, a courtyard in between the building blocks and a future park on the east side.
The student rooms of ca. 16 sq meters are equipped with their own sanitary unit with a shower, toilet and sink. Per six to eight rooms, they are clustered in a communal group with its own kitchen-dining area and adjoining balcony. The development also contains a diversity of amenities. The double height, transparent plinth along the square comprises a restaurant with adjoining terrace and a common room. The latter designed by cepezedinterior.
Additionally, the ISH offers a variety of other facilities such as a launderette, a storage for household refuge and a large, lockable in-house bicycle park. A large transparent cantilever construction on the west side holds commercial spaces with split-level floor fields and a wide view over the adjoining river. Transparent stairwells at the construction ends adjoining the courtyard generate a lively experience. The stairwells are lit during night time.
The ISH has a largely concrete structure with façades of a metal stud system and cladding of Corten steel cassettes. In colour and texture the facades agreeably fit in with the appearance of the monumental brick architecture of the neighbouring buildings. The stairwells have a steel main structure; the glazing is mounted directly to it without the use of window frames.

delft / the netherlands

client
duwo

Links klein
Rechts klein