nkoc

To increase the chance of survival of youthful cancer patients, parents and attendant staff have united to form the Nationaal Kinderoncologisch Centrum, NKOC (National Oncological Centre for Children), which wishes to concentrate at one location. The Haga Hospital in The Hague requested cepezed to draw up a plan that would arouse the NKOC’s interest in this city. The NKOC opted for Amsterdam, due to the oncological expertise and infrastructure already present there, but ultimately chose Utrecht because of the more childspecific care at hand. However, the university hospitals where children’s cancer treatment currently takes place do not wish to relinquish their position and are, at the moment, undermining progress in this direction.

cepezed has oriented its plan for an NKOC adjacent to the Leyweg branch of the Haga Hospital toward a selfevident delineation of the hospital grounds, high repose quality, and a recognizable countenance. In addition, the office has devoted a great deal of attention to functionality, efficiency and logistics.

The design takes into consideration the fact that not all patients remain in hospital for the same length of time, that patients vary in age, and that the impact of the illness will differ with each patient and advancement of the illness. Cepezed has sought to draw up a building that is friendly and comfortable for all patients and their families, as well as being pleasant and practical for the staff.

The requirement for lots of space has not been translated into a single monolithic volume, but consists of a series of mutually connected, smallerscale wings with a pavilionlike ambience and a maximum view of the adjoining park, thus ensuring optimum repose quality. A highrise block of fifteen storeys is planned for the research units. Both this tower and the other building wings are at right angles to the Leyweg and are linked by a transparent atrium, partly laid out with greenery, and a fourstory conservatory on the city side. This forms a roofedover passageway that has an excellent visual relationship with the outside world, creates an animated picture, and functions as a traffic and freerepose hall for patients, their family and other visitors. The building has two traffic arteries along its full length. One is more public, the other is more closed and is primarily intended for medical staff and bed transport. Every position in the building is rapidly and efficiently accessible via welllaidout lateral routes.

the hague / the netherlands