previous page
nederlands search route & contact
next page

dsm rosalind franklin biotechnology center

Chemical and biotechnology company DSM is a leader in innovative knowledge economy and is currently investing heavily in new developments and R&D facilities. cepezed has designed the masterplan for the rearrangement of the Delft location, drawn up the building programme for the new Biotechnology Center at this plant and also conceived the design for this laboratory building.

The masterplan includes a reconfiguration of the circulation routes and also a reorganization of functions that are principally focused on creating expansion possibilities for the future and making optimal use of the zone for which a permit has been issued for activities in a higher environmental category.

The new Biotechnology Center replaces the current Beijerinck laboratory that dates from 1984 and became too small and outdated in recent years; it did not meet the requirements and preferences of this day and age in various respects but remains in use for other functions. The new-build occupies circa 13,425 m2 gfa with offices and laboratories in the category ML1 and higher. The building has been realized in the continuation of the Food Innovation Center and Wetering office on the site, with which the lab works closely in functional terms and is also physically connected.

The Biotechnology Center has been designed to be as clean-lined and compact as possible and is characterized by a sharp division between the office and laboratory functions. The building has a structural design with large spans, so that the floor slabs have the least number of columns possible and can be arranged extremely flexibly. The heart of the building is reserved on the laboratory side for a stabilizing core containing shafts and building services, flanked by functions such as storage and equipment areas, which do not require much natural light. On the office side, the building's centre contains an atrium that includes a fully glazed panorama lift.

To allow employees to enjoy a large incidence of daylight, the workspaces have been organized along the vertically articulated façades with an open-closed ratio of 2:1 and floor-to-ceiling glass. The large free height of no less than 3.20 metres also contributes to the capture of natural light. At places where the preference is for less daylight due to specific research being carried out, the open-closed ratio is 1:1. In addition, cleanly detailed interior sun shades combined with air extraction have been integrated into the façade.

delft / the netherlands

client
dsm food specialties delft

previous page
next page