hukseflux

Hukseflux develops and produces a wide range of sensors and systems for the measurement of heat flux, solar radiation and thermal conductivity. The company is growing exponentially and has by now moved into new business premises designed by cepezed, with a particular emphasis on simplicity, efficiency and a robust, industrial presence.

The building in question is an elongated two-storey volume on a relatively small plot in the Delftech Park in Delft. The building block is entirely elevated above the ground, so that there is room underneath for a few dozen parking spaces. Both floors are largely divided into open workspaces for office and R&D functions and also an open arrangement of storage racks. At the end of these racks, adjoining the middle zone of the floor slabs, clean-lined white interior elements have been placed, containing functions such as pantries, storage cupboards, photocopiers and upholstered seating. In addition, there are a few company-specific temperature-controlled rooms in use as a measuring room, model workshop, spraying chamber and rooms for test and calibration set-ups. A third type of space contains supporting functions such as the reception, kitchen, coffee corner, rooms for meetings and telephone conferences, the washrooms and the stairs and lifts.

Unlike most other cepezed buildings, the construction of the Hukseflux building is almost entirely in concrete. The floors are composed from so-called double-tee slabs, where a thin concrete flange forms a single entity with two high supporting ribs. The slabs bridge the entire width of the building, more than 16 metres, and the building services and lighting have to a large extent been implemented between the ribs. Only the flat supply and discharge channels have been positioned visibly under the ceilings.

The façades are faced with dark-coloured sheet-pile cladding, which gives the building a clean-cut appearance. Glazed strips in an aluminium window-frame system ensure plentiful natural light. The southern end elevation of the building, where the entrance is also situated, is completely transparent. The profiled cladding continues all round a hanging steel construction and past the building, to create a high entrance veranda. The adjoining reception area is double height. The external escape stairs on the north side also lead to a small roof terrace that is used for relaxation or for conducting tests.

delft / the netherlands