Links klein
Nederlands Mail
Rechts klein

speelhuis theatre

When the ’t Speelhuis theatre in Helmond, designed by Piet Blom, was destroyed by fire in December 2011, the town council opted for a temporary replacement in the Our Lady of the Assumption, a neo-Byzantine domed church near the centre that had become disused. There were important preconditions for the new theatre facility. The church is a monument, it remains the property of the Den Bosch diocese and the facility is temporary, so interventions must damage the building as little as possible and must be reversible. The theatre also had to be operational very quickly.

The physical appearance of the original building was strongly prescriptive and its rich ornamentation has been made part of the ambiance as much as possible. The auditorium has a good view of the wall and ceiling paintings, various sculptures, the dome, the organ and the stained-glass windows. All the additions, such as the stage, the stage front, the lighting bridge and the stand and balcony have been inserted as loose removable objects, and that is completely discernible. To create an intimate atmosphere, the stand in the complicated and imposing steel structure reaches close to the stage without structural provisions in the front section. The stairs system is suspended from the projecting footbridge on the balcony. The logistics of moving on the stand element is extremely intuitive and all the seats can be reached in a natural way from both the front and the rear. Like part of the acoustic muffling, the lighting for the circulation routes is integrated in the banisters, which also have a structural function. The foyer is situated under the stand, with the bar in a recess that can be closed to create a sonically sealed work area for the staff.

The supporting programme components are largely situated in compact and contrasting extensions directly adjacent to the church. A structural element with goods delivery area, artist dressing rooms and greenroom occupies a two-storey new-build volume on the south-east side near the apse, with a passage in the sacristy. The extension with the entrance, box office, cloakroom and toilets is situated on the north side against a side aisle, has a completely transparent frontage, is equipped with roof lighting and is linked to the church via a passageway at the spot of a former confessional.

The new Theater Speelhuis is such a success with performers and audiences, that by now the decision has been taken to make it permanent.

helmond / the netherlands

client
helmond town council

Links klein
Rechts klein