station furnishing

The furnishing of Dutch railway stations is outdated. In general, travellers have little appreciation of the present waiting rooms, seating elements and other fittings. For this reason, ProRail, the administrator of the stations, initiated a pilot project for the development of more pleasant station fittings. The company issued a tender and selected the Blom & Moors Design Bureau for Public Space on the basis of a vision oriented toward the experiential quality of the traveller. For components such as the seating elements, waste bins, greenery and a uniform holder for the diverse free newspapers, Blom & Moors subsequently collaborated with various designers. cepezed developed a waiting room, kiosk for food and drinks and, and a windscreen cum lean-on element.

cepezed took as much transparency as possible as its starting point in its various designs. Accordingly, the three-metre-high waiting room and kiosk were designed with glass walls that were assembled entirely flush. The constituent sheets were glued and attached low down to a set-back plinth of stainless steel. The roof section consists of a prefabricated wooden skeleton element, bringing stability. It is of minimum height, and incorporates acoustic facilities as well as the wiring for the lighting and intercom. Because the kiosk is also a workspace, its walls are double-glazed. The roof section of the kiosk is also thicker. One part of the façade is closed because more technical installation facilities are required.

The windscreen cum lean-on element consists of a stainless-steel frame and a sit-to-stand support in one, between which a double-glass plate has been wedged. A LED element has been included in the frame, and the glass plates are decorated with a scarcely perceptible, screen-printed dot pattern. In this way, the glass can be illuminated in various colours.

The various facilities have a modular construction that promotes both rapid building and variations in dimensions. In 2010, the renewed station furnishing was materialized in different configurations at the railway stations in Leiden and Amsterdam Bijlmer. A waiting room and kiosk, among other items, were realized in Leiden, while the platforms in Amsterdam were equipped with the windscreen cum lean-on element.

leiden / amsterdam / nederland

client
blom & moors ontwerp openbare ruimte