previous page
nederlands search route & contact
next page

cepezed designs public transportation hub tilburg

cepezed will design the reorganization of the train station area in Tilburg. The office won the limited competition for the project, in which it was asked to participate also because of the earlier successful revamp of the station area in Sint-Niklaas, Belgium.

The jury particularly favored cepezed's plans on the aspects of logistic functionality, architectonical and commercial quality and quality of the public space. Also, cepezed's vision on the design and construction process and the cooperation between all parties involved was highly valued. Amongst the contributing participants are the municipality of Tilburg, the Quality Team of the railway area, the office of the Government Railway Architect, Prorail and the NS national railways.

The existing train station area in Tilburg has a number of important, mutually interacting weaknesses. It has no distinct boundaries or limitations, one has a hard time orienting oneself and there is little space for pedestrians. Also, the spatial relation between city and station is troublesome, there's hardly any connection with the north side of the station, the plinth of the station is cluttered, and the parking functions and infrastructure are too dominant.

cepezed designed a plan that fits in well with the avenue concept the municipality desires. This drastically reorganizes the infrastructure for busses, cars, bicycles and pedestrians while new, coherent and lively street elevations encompass the avenue within the planning zone and thus create a comfortable inner city space. Cars and bicycles will be parked out of sight and substantial planting with green and trees importantly increases the sojourn quality of the area.

Of the original train station - dating from 1965 and designed by Koen van der Gaast (1923-1993) - the spectacular roof construction and the unique substructure will be completely preserved in cepezed's plans. The interventions schemed are minimal, connect well to the urban structure and reinstall the strengths and clarity of the original design. In the plans the passage to the platforms are moved to a central spot underneath the roof and continue all the way to the north side of the station, where the repair halls on the terrain of the Dutch Railways will be redeveloped in the near future. The position of the station hall will slightly shift. The hall will become a little bit larger and will be invested with a transparent, inviting and spatial disposition. The underground bicycle parking will be expanded.

In dialogue with all parties involved, cepezed will now further elaborate its vision and do feasibility studies.

cepezed's infrastructural projects are often primarily characterized by a clearly recognizable, radically organizing intervention that creates, in a single spatial gesture, an orderly main structure with many different points of attachment. As such, the basis of the area structure is so strong that the preconditions for a plethora of options have been created almost automatically: the clarity of the organization provides many possibilities for the fulfilment of diverse requirements and different or changing use.

previous page
next page