cepezed designs new research building vrije universiteit

cepezed will design a new, roughly 22.500 m2 measuring bèta-medical research building for the Vrije Universiteit (VU Amsterdam) of Amsterdam. The office will do this together with the engineers of Pieters Bouwtechniek, DWA and DGMR, who will be responsible for respectively the stability structure, the MEP-design and the construction physics of the new edifice. AT Osborne is involved as cost consultant. Today, the VU and the design team members signed the official agreement. 

The structure for research and education in the field of Health & Life Sciences will be part of the VU Campus Zuidas and will be situated on the School Werk Tuinen location, which lies right between the existing O|2 lab building, the ACTA-buidling, office block The Edge and the Buitenveldert sports club. The development is an important step in the renewal of the bèta housing and research facilities of the university. Start of the construction is scheduled for 2019, completion for 2021. 

Programmatically, the new research building will house a wide range of functions and facilities, such as variegated types of lecture rooms, spaces for self-tuition, work and office spaces, as well as elaborate labfacilities of different types and classes, such as training labs, ML-I & ML-II labs, rooms for electron microscopy and rooms with laser facilities. The will also be facilities for cooperation with third parties. Moreover, the building will hold campus services such as catering, meeting spaces and a technology service center.    

With respect to sustainability, goal is a BREEAM-Excellent certified, livable, low-energy and life cycle proof edifice. Measures to attain this will therefore be part of the design process right from the start.