cepezed presents plan multifunctional complex hangzhou

At the start of the year cepezed was invited by Winland Real Estate Group to take part in a closed international architecture competition for a multifunctional building in the Chinese metropole of Hangzhou. The brief comprises the architectural scheme for a complex with three level underground parking, 400 high-end apartments, hotels, retail, galleries et cetera. In the vicinity of the Grand Canal the location is wedged in between and forms a connection with an important future metro station on the eastside and a 25 centuries old temple complex on the westside. The intensive competition, design and dialogue process took up several months. In the context of concluding this phase cepezed invited and hosted the CEO of the Winland Group, Adam Yu, together with his team at the office in Delft for the final presentation.
The competition site is bordered by four mayor traffic arteries. Built on top of a large underground parking structure the project will encompass an elaborate ensemble of buildings, high-rizes and cantilevering volumes arranged around two main connecting boulevards that organize the whole area. The edges of the complex opens up towards the surrounding roads; vast urban openings provide access to the green, lively and more intimate inner domain. With an almost infinite variety of public spaces, walking paths and elegant buildings plinths programmed with restaurants and retail this park-like environment will offer a placid and spatial counterpart to the city’s hustle and bustle outside of the complex.
For the multifunctional complex with a plot size of circa 190 x 260 meters and a total of 120,000 square meters of programme a good connection with its surroundings is eminent. As well as solving the logistical challenges, the spatial experience of the (shopping) public, the ambitions on sustainability and the choice of materials for the whole project. The human scale within the large complex, excellent daylighting for all the residences and an optimal future proof flexibility of the office buildings are also important themes in the design.
To show this and more in the presentation cepezed utilized, next to the well-known methods like artist impressions and an architectural model, the 3D-model for a real-life experience of the complex through VR glasses. In the virtual reality presentation the client and his team members could ‘wander’ through the project and at many points experience a full 360 degrees view. The outcome of the competition will be announced in the last quarter of this year.