previous page
nederlands search route & contact
next page

cepezed designs most stimulating environment

At the BNA Best Building of the Year Award 2016 the new office building of KWR Watercycle Research Institute was voted by the jury as winner in the category stimulating environments. The festive prize giving ceremony was held in the new A’DAM tower on May 19th. This year’s jury was led by chair Hanneke Groenteman, accompanied by architects Mels Crouwel, Maaike Westinga and Reimar von Meding, as well as AM-director Ronald Huikeshoven and dike warden Roelof Bleker. Parallel to the professional jury the public could vote for its favorite project.

Up to the middle of March projects could be submitted for the annual BNA Best Building of the Year Award in one of the four categories: Identity & Iconic value, Livability & Social cohesion, Private Housing and Stimulating Environments. At the end of March the nominees were announced. The design of KWR was one of the eight nominated projects and competitor for Stimulating Environments. This category focuses on the way in which a building contributes in improving the housed functions; for example enhancing the work performance in offices.
The jury judged the contenders on the score within their category as well as the architectural criteria and the cooperation between the client and the architect in relation to the specific design brief.
KWR Watercycle Research Institute develops and discloses knowledge about water(cycli) for a wide range of organizations. The new accommodation has been designed as a transparent pavilion in a green setting, with a strong relationship between the inside and outside. Internally, the research building is fully directed towards flexible user possibilities, a light and pleasant work environment, interaction and the sharing of knowledge.
Jury member Reimar von Meding presented the rating on the project. According to the jury KWR proves that an office building on a business park, a common but neglected type of architectural assignment, can still be a very special building. “ A beautiful building, pleasant to be in, tranquil and transparant - one almost finds oneself outside.” The jury especially praised the consistent way in which the concept of an office building arranged around an atrium with a large stairway slope was executed. “From the building’s position on the plot to the ‘clinical’ appearance which fits perfectly with the function of the laboratory, [..] From start to finish the building is thought over.”


previous page
next page