previous page
nederlands search route & contact
next page

netherlands embassy in tehran completed

The new Netherlands embassy and ambassador's residence in Tehran have been completed. The general design was drawn by cepezed, but the detailing and elaboration has been a completely local affair. Because the Iranian capital is at high risk of earthquakes, the support construction has been overdimensioned and provided with extra columns. Thus, the embassy is shock proof to an extend that it can remain functioning during calamities. Another requirement was that the diplomatic post could be built fast. Based on standardized dimensions used by the contractor specialized in temporary and emergency accomodations, cepezed designed a spatial set-up with arrangements, floor plans and a general use of materials. The embassy and residence are situated in line, have two floors each and are both composed of two outer naves connected by a shorter but wider nave in between. In the embassy, the outer naves contain the offices and other sojourn spaces, while the middle nave is reserved for the technical, sanitary and facility rooms. Also, it contains some larger spaces such as the public entrance hall and a meeting room. The privacy and seclusion of the general set-up is gradiated. In the embassy, the public spaces are situated right next to the main entrance, while the rooms for the staff are mostly oriented towards a private garden. The ceremonial part of the residence faces the embassy, while the private sections of the residence are the furthest away from the embassy and main entrance. The façades are vertically segmented with glass and silver-grey sandwich panels. Adjoining the buildings, there is an elongated drive way with a roundabout for ceremonial receptions near the court between the embassy and residence. A lot of attention has been paid to the garden. Fencing the embassy grounds, a barrier of v-shaped corten steel profiles also designed by cepezed has been erected.
previous page
next page