Links klein
Nederlands Zoeken Mail
Rechts klein

cepezed designs new yes!delft

cepezed will design the new Yes!Delft at Science Park Technopolis. The new premises will arise directly adjoining the existing building of the shared office facilities for innovative high tech start-ups. A cooperation of constructor Cordeel Netherlands, developer cepezedprojects and cepezed architects won the Design&Build tender for the extension to the existing YES!Delft. This same combination recently already realized the new headquarters of technology concern 3M, which is situated very nearby right along highway A13 and has been occupied just last fall.

The new YES!Delft will measure some 5.500 m2 and house a programme of laboratories, offices and limited shared facilities such as pantries and meeting rooms. At street level, the block will be connected to the existing YES!Delft, where additional shared facilities such as a restaurant are already housed. 

The preliminary design is characterized by an austere, rectangular and horizontally articulated volume. On the entrance side, the volume is differentiated by two large voids at distance from each other, in which the stairs are situated. The voids directly adjoin the shared facilities and particularize the strictly functional  stacking of storeys. They also provide airiness and spatial variety. Additionally, the transparent façades of the voids make that natural light enters deep into the building and hallways as well as provide improved view and orientation. Because the façades are somewhat receded, they also lend the building an interesting visual marking and accent.   

At street level, the receding void façade functions as a clearly recognizable entrance zone, while the bottom of the upper void will hold a small loggia. The floor surface of the voids can be used communally for informal meetings, but because of their positioning right next to the facility zone with shared functions, they can also buffer peak use of the meeting rooms. The areas around the stairs and pantries function as animated sites for interaction, informal consult and unplanned meetings. 

The offices and laboratories are characterized by a high degree of flexibility and integrality. They are positioned at both sides of a central hallway and are easily transformable into each other. The main piping circuits are integrated into the floor system, which considerably reduces the overall storey height and eliminates the need for  additional facilities such as a fire brigade elevator or intermediate landings in the stair structure, thus strongly saving on costs and optimizing efficiency.
Links klein
Rechts klein