previous page
nederlands search route & contact
next page

cepezed and theateradvies laureled for design excellence

cepezed en Theateradvies zijn op de Internationale Theatre Engineering and Architecture conferentie in Londen onderscheiden met de runner-up prijs binnen de competitie voor de prestigieuze Practical Excellence in Design Award, een prijs die de  internationale Society of Theatre Consultants (STC) iedere vier jaar uitreikt voor een theater dat zowel het publiek als de artiesten een gastvrije en inspirerende plek met uitstekende technische faciliteiten biedt.

Theater Speelhuis in de OLV-kerk in Helmond vervangt het eerder afgebrande Speelhuis ontworpen door Piet Blom. In eerste instantie voor 5-10 jaar, maar inmiddels is dankzij het enorme succes besloten dat het theater permanent in de kerk blijft. Bij de herbestemming van de kerk is ingezet op minimale aanpassingen en aantasting van de bestaande situatie. Zowel de tribune, het balkon, het podium als de constructie waar de hijsinstallaties aan hangen, zijn als losse elementen in de ruimte geplaatst, zodat het monument intact blijft.

Niet alleen de Engelse jury, maar ook het publiek en de artiesten zijn bijna uitsluitend positief over het theater: “De fantastische akoestiek, de heerlijke stoelen, het goede zicht op het toneel en de bijzondere omgeving. Het is zo knap wat ze hier voor elkaar gekregen hebben. Ze zijn echt gek als ze nog een nieuw theater bouwen."

Andere genomineerde theaters waren onder andere het Royal Shakespeare Theatre in Engeland, de MAC in Noord-Ierland, het Royal Opera House in Oman, en het Musiktheater am Volksgarten in Oostenrijk. De 1e prijs werd gewonnen door het Stavanger Concert House in Noorwegen.

previous page
next page